ZF Investiti in Romania! Alexandru Haita, Agro Zamfira: Cautam noi solutii pentru a procesa cerealele si am investit intr-o distilerie - Distileria Magura Zamfirei

ZF Investiti in Romania! Alexandru Haita, Agro Zamfira: Cautam noi solutii pentru a procesa cerealele si am investit intr-o distilerie

Alexandru Haita a investit 200.000 de euro intr-o distilerie unde transforma orzul, porumbul si secara in primul whiskey din Romania, produs in Teleorman, si mizeaza pe stocarea recoltei in 2022, avand in vedere problemele ce le poate cauza in piata razboiul din Ucraina.

Alexandru Haita, un fermier din Teleorman, director si proprietar al distileriei Magura Zamfirei si administrator al cooperativei agricole Agro Zamfira, vrea sa devina primul producator autohton de whiskey, solutie la care a apelat pentru a valorifica mai bine cel putin o parte din cerealele produse in cadrul fermei pe care o conduce.

„Ideea din spatele businessului Magura Zamfirei a plecat prin 2016-2017 cand doream ceva in plus pe langa agricultura. Am vizitat o distilerie si de atunci am incercat noul business. Am aprofundat tot ce inseamna tehnologie, am facut cursuri pentru a avea cunostintele necesare si am intrat pe o nisa a bauturilor spirtoase mai putin cunoscuta la noi si am vrut sa producem primul whiskey craft din Romania. Dar un whiskey are nevoie de o maturare de cel putin trei ani, ale noastre deja sunt in butoaie la maturat. Şi pana atunci, in urmatorul an vom iesi pe piata cu primul gin craft produs in Romania“, a spus Alexandru Haita, in cadrul emisiunii ZF Investiti in Romania, realizata de ZF si CEC Bank.

In noua linie de business a investit 200.000 de euro.

„Capacitatea de productie este mica, de pana in 10.000 de litri anual. Bauturile vor fi vandute online, distributie specializata. Pentru retail nu avem capacitate sau brand cunoscut pentru a ajunge pe rafturile marilor magazine. Aproape 90% din materia prima pentru whiskey provine de la noi din ferma, o producem singuri, iar pentru gin – partea de ierburi botanice le achizitionam de la un producator eco din Germania, iar alcoolul etilic de origine agricola pentru gin este achizitionat de la un producator din Botosani“, a explicat Alexandru Haita.

Whiskey este o bautura alcoolica specifica in primul rand Scotiei, dar care este produsa si in Irlanda sau Statele Unite si Japonia.

„La whiskey avem si partea de single malt, iar noi producem orz pentru malt, iar cel single grain avem porumb, secara, grau, orz, produse de asemenea la noi. Pentru inceput folosim la maturare stejar alb american si in cursul acestui an vom testa si butoaiele cu stejar rosu romanesc. Difera taninii si aromele intre cele doua soiuri“, a spus fermierul.

Primele ginuri vor iesi pe piata in luna aprilie a acestui an, iar primul whiskey va iesi pe piata cel mai devreme in 2024, cand va avea cel putin patru ani de maturare.

Cooperativa Agro Zamfira din Teleorman este formata din 36 de membri cu 21.000 de hectare. Ferma condusa de Alexandru Haita, fondatoare a cooperativei, are in exploatare 1.100 de hectare.

„In cadrul fermei am investit circa 2 mil. euro in ultimii patru ani in echipamente. Iar in 2022 am contractat echipamente de inca 800.000 de euro care urmeaza a fi livrate. Echipamentele au fost achizitionate in leasing“, a spus Alexandru Haita.

In cazul cooperativei Agro Zamfira principala problema o reprezinta drenajul solului si acumularea de apa care afecteza recoltele mai mult decat seceta.

„Irigatii nu avem, nu avem canale sau infrastructura. Avem in plan sa dezvoltam sistemul, dar intai lucram la sistemul de desecare. In zona noastra exista potential de baltire a apei. Trebuie sa rezolvam intai excesul de umiditate. Din 2007 impactul negativ al baltirilor este mult mai mare si repetitiv decat al secetei pentru ca omoara radacina. Avem nevoie de sisteme de drenaj, de tractoare puternice si investim intr-un sistem de nivelare si reprofilare a parcelelor pentru o evacuare mai puternica a apei“, a explicat fermierul.

La nivelul fermei a mers anul acesta mai mult pe culturi de toamna si are trei culturi principale – 50% grau, 40% rapita si 6% orz, iar pe 2% are mazare si 2% porumb.

„Orz contractam pentru malt. Grau nu procesam. Avem un membru in cooperativa care proceseaza, cumpara grau inclusiv de la ceilalti membri. In ultimii trei ani ne-am concentrat pe depozitarea recoltei si am implementat sistemul de silo-bag si membrii cooperativei sunt multumiti. Pana acum nu am gasit oportun sa investim intr-o moara sau in panificatie. Vom vedea de acum inainte“, a explicat Alexandru Haita.

El spune ca pe fondul problemelor cauzate de razboiul din Ucraina, este posibil sa existe o fluctuatie a pretului graului, insa si o problema cu vanzarea acestuia.

„Avem un director comercial care se ocupa de partea de trading. Inainte de conflictul din Ucraina vindeam grau cu 1,15 – 1,2 lei kilogramul iar in doua saptamani a ajuns la 1,65 lei. Nimeni nu stie ce se va intampla. Este prematur sa discutam de evolutia pietei graului. Ar fi o oportunitate pentru noi fermierii deoarece vom avea preturi mai mari, insa exista posibilitatea de a avea preturi bune, dar sa nu avem cui vinde. Noi am sfatuit membrii sa ia in calcul masuri de depozitare pentru la vara pentru a avea un back-up la recoltare. In 2021 am inchis cu 19 mil. euro cifra de afaceri, 64.000 de tone vandute, iar in 2022 ne-am propus sa ajungem la 100.000 de tone – de cifra de afaceri nu putem vorbi acum insa deoarece poate evolua de la simplu la dublu“, a conchis Alexandru Haita.

Link catre articol aici.